Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

CHURCHES - ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ


Στο δυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών και ανάμεσα στα χωριά Πολυνέρι και Αλατόπετρα βρίσκεται ο λόφος Καστρί . Εδώ , σε ένα μαγευτικό τοπίο, εντοπίστηκε πρόσφατα άγνωστη , τειχισμένη Μακεδονική πόλη με δημόσια κτίρια και ιερά . Κατά μήκος των τειχών υπήρχαν οχυρωμένοι πύργοι και ένας απ' αυτούς σε μεταγενέστερη εποχή διαμορφώθηκε σε μονόχωρο ναϊσκο των Αγίων Θεοδώρων . Όντας στρατιωτικοί άγιοι , στέκονται στο καραούλι και διαφεντεύουν την ιστορία της περιοχής ,θαρρείς και νεκραναστήθηκε ο Βουκεφάλας και οι ιππείς του Μεγαλέξανδρου !!

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

CHURCHES . GREVENA VILLAGES


Στην μοναδική εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς με το πεύκο να θάλλει πάνω στην στέγη του ιερού , στην πανέμορφη και τραγουδισμένη  Σαμαρίνα .

Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

EPIRUS VILLAGES , EPIRUS STONE ART

Λίγες σκόρπιες ψηφίδες από το πανέμορφο ψηφιδωτό της Ηπειρώτικης τέχνης και αισθητικής , στο Δίλοφο Ιωαννίνων .

Αύγουστος 2011 .

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

GREVENA - BRIDGES
Δοτσικό Γρεβενών . Το χωριό και το γεφύρι του .

Επιγραφή αναφέρει σαν έτος κατασκευής του το 1804 , όμως υπάρχει πληροφορία ότι το γεφύρι αυτό χτίστηκε το 1884 από τον μάστορα Γούλα Μητάκο (1854 - 1962) από την Λιούντζη (σήμερα Καλλονή Γρεβενών). Ερωτηματικό φυσικά αποτελεί το νεαρό της ηλικίας του πρωτομάστορα (μόλις 30 ετών )  όταν κατασκευάστηκε το γεφύρι .
(πηγή : Σπύρου Ι. Μαντά  "Βίος και πολιτεία μαστόρων κουδαραίων - Η περίπτωση των κιοπρουλήδων").

Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2011

ASTERACEAE - (COMPOSITAE)


Centaurea vlachorum , ένα σπάνιο ενδημικό φυτό της Β. Πίνδου φωτογραφημένο κοντά στις λίμνες της Φλέγγας στις 05-07-2011 .